14 marts 2016

Hvordan er en elcykel anderledes?

Hvis du tænker på en elcykel og en almindelig cykel, så er der mange ting, der er helt ens. Andre ting er temmelig forskellige. Først og fremmest kører en elcykel hurtigere end en almindelig cykel. Det har betydning for din sikkerhed, cyklens vedligeholdelse, og loven har også noget at sige.

Sikkerheden

Elcyklen hjælper dig med at køre op ad bakke, og du kommer hurtigere og længere omkring på en elcykel. Det er ikke et lovkrav, men vi anbefaler, at man kører med en godkendt cykelhjelm, når man færdes på elcykel.

Det er også en rigtig god idé at lære at manøvrere cyklen, inden man kaster sig ud i tæt trafik. Andre cyklister kan stadig blive overraskede over at møde en hurtig elcykel på cykelstien eller i et lyskryds.

Vedligeholdelsen

Du kører typisk hurtigere og længere på en elcykel end på en almindelig cykel. Når du bruger cyklen mere, slider du også elcyklen en anelse hurtigere end en almindelig cykel. Derfor skal du skifte cyklens sliddele lidt oftere: Dæk, bremseklodser osv.

Hvis du er vant til at skrue på din cykel selv, skal du nok indstille dig på at begynde at gå til en fagmand, når du skal have serviceret motoren. Der er ikke noget egentligt krav om, at en elmotor skal serviceres. Men vi anbefaler, at den bliver lukket op og smurt op med ny fedt hvert andet år.

Loven

Hvad siger loven:

  • Motoren på en elcykel må kun hjælpe cyklisten op til 25 km/t. Hvis det skal gå hurtigere, må cyklisten selv sørge for det ved egen kraft.
  • Motoren på en elcykel må kun virke, når føreren træder i pedalerne.
  • Motoren på en elcykel må højst yde 250 watt.